Для чого нам потрібна історія?


На мою думку, історія потрібна щоб використовувати досвід минулих поколінь. Все, що ми маємо зараз, якраз і було створено на основі цього досвіду. Ще історія повинна вчити робити висновки з помилок минулих поколінь, щоб не допускати цих помилок в майбутньому.

До речі, висновок, який потрібно робити з історії – ніщо не вічне, все змінюється, питання тільки в часі, коли це відбудеться. В той же час на будь-які сучасні події можна знайти аналогії з минулого. Тобто часи змінюються, а людство періодично продовжує наступати на одні і ті ж «граблі».
Багато висновків, наприклад,  напрошуються коли знайомишся з історією УНР (Української народної республіки), особливо за 1917 рік.  І я не про те що, Росія наш головний ворог ("Росія проти України: історія війни, зради і терору") Цей факт, можливо і має право на життя, але на мою думку ні до чого, крім розбрату не приведе. Я в першу чергу про армію. Тут навіть можна привести паралелі з сучасною  Україною, і різниця буде в тому, що одні не бажали створювати армію, аж доки не припекло, а інші її свідомо розвалювали, не зробивши висновки з помилок минулого. У загальному можна сказати, що УНР яскравий приклад того, як не потрібно створювати державу. Але коли слідкуєш за подіями в нашій державі, то створюється враження, що УНР  якраз взяли за приклад створення держави, забуваючи про те, як вона закінчила.
Знову ж таки беремо період 1917-1921 років – громадянська війна на території України. Тут були  і УНР (Директорія, Гетьманат, ЗУНР),  і «білі», і «червоні»,  і німці з австрійцями, і поляки. У кожного свої цілі і наміри. Невелика частина (будемо суб’єктивні) підтримувала або «білих», або «червоних», або УНР (кого більше, кого менше, але залишимо це історикам). Основна ж маса населення просто виживала, їм фактично було все одно хто переможе.  Про Голодомор, колективізацію, репресії від «переможців»  я думаю розповідати не потрібно, як і про сучасну їм відповідність.
Тому, цікавтеся історією, робіть висновки для себе.
Миру всім!

Коментарі

  1. В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім Батьківщина.
    Л. Костенко.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Червоний мак — символ Пам’яті...